Jurij Vynnyčuk... Hy-hy-y

Arkanumský boršč...Boršč se v Arkanumu vaří z praporu. Jasná věc, že ten prapor musí být rudý. Jinak by boršč neměl specifické krvavé zabarvení, které je bezpodmínečně nutné. Tak si to žádá tradice.

 

Jurij Vynnyčuk: Hy-hy-y, nakl. Piramida, Lviv 2008, 1. vyd., 240 s.

Arkanumský boršč

Boršč se v Arkanumu vaří z praporu. Jasná věc, že ten prapor musí být rudý. Jinak by boršč neměl specifické krvavé zabarvení, které je bezpodmínečně nutné. Tak si to žádá tradice. Rudý prapor se spouští do vroucí vody ne na déle než deset minut. A když se vytáhne, usuší ho a odkládají pro další boršč. A tak je možno z této ingredience uvařit mnoho borščů. Jinou věcí je, zdali ten boršč bude poživatelný. Pochybuji. Ještě ho nikdo neochutnal. A proč se vaří, když ho nikdo nejí? zeptáte se asi. A já vám odpovím: boršč je nutné vařit pravidelně, jinak občan, který ho neuvaří, ztratí arkanumské občanství. To si žádá tradice. Jsou ovšem tací chytráci, kteří místo rudého praporu používají červené trenýrky nebo červené spoďáry. To se dělat nesmí. Jinak boršč ztratí svoji hluboce patriotickou podstatu a změní se na obyčejný podvod těch vysokých orgánů, kteří jsou pověřeni dohlížet na neměnnost tradic.

1983

 


 

© Rita Kindlerová

 

Související články

Vynnyčuk, Jurij: Lvovské legendy, ukázka
Vynnyčuk, Jurij: Příběhy z Haliče, recenze 1
Vynnyčuk, Jurij - rozhovor
Vynnyčuk, Jurij: Příběhy z Haliče, recenze 2
Vynnyčuk, Jurij, Hy-hy-y, recenze
Zdroj: www.iliteratura.cz

Zpět

Unian

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace